Jo Van Den Brulle

 JO VAN DEN BRULLE

 

 

 

 

Producties

1991 Met gemengde gevoelens (theater)

Groeide vanuit de relaties tussen de acteurs tijdens verschillende activiteiten. Elkaar ontmoeten en ontdekken, kwaad zijn, ruzie maken, verveling, vriend zijn, plezier. Gevoelens worden verkend. Het resultaat wordt omgezet in theaterbeelden. Theaterbeelden worden vastgelegd in een voorstelling. Een voorstelling over eerlijkheid. Zoals het stuk groeide tijdens activiteiten en repetities, groeit het decor tijdens de voorstelling, groeit het spel tijdens iedere voorstelling.

 

1995 Waarom? Waarom? Waarom? Vindt u in mij (theater)

Deze voorstelling was gebasseerd op de figuur van Roger Raveel.

Geen voorstelling over Roger Raveel.

Geen voorstelling over de werken van Roger Raveel.

Wat we in het werk en de citaten van Roger Raveel meenden te herkennen was een blijvende belangstelling voor het gewone, het eenvoudige, een uitvergroting van schijnbaar onbelangrijke dingen.

En dat was voor ons de link.

Acht acteurs, elk met een eigen verhaal, met kleine anekdotes, met grote gevoelens.

Een voorstelling over: liefde, dood, maïsvelden, zwemmen, dromen, drinken, roken, kanker, ... over onszelf.

 

1998 Water & vuur (theater)

Zijn derde theaterproject met mentaal gehandicapte jongeren van De Horizon.

Vanuit de integratie filosofie van de school werden ditmaal enkele leerlingen van de toneelacademie van Aalst aangetrokken.

Daar waar de vorige theaterproducties het voetlicht zagen binnen een 'cultuurcentrum', werd deze creatie gelokaliseerd in de gebouwen van de school. Ze lieten als het ware de 'gewone' toeschouwer binnenkijken in hun leefwereld.

Op het podium trachtten elf acteurs de 'goodwill' van de god van het leven af te dwingen. Ze belandden in een droomwereld die ondergaat in het vuur van de liefde.

 

2000 De gevolgen (theater)

Deze titel mag letterlijk genomen worden. Deze productie was het logische gevolg van alle voorgaande. De ervaringen met "Water & vuur" waren voor iedereen zo verrijkend dat ze besloten op deze manier verder te gaan. Het werd een coproductie tussen theater Horizon en toneelgroep De Schakel. Er werd ook een percussiegroep opgestart met leerlingen van De Horizon onder leiding van Geert Van Impe.

Het theaterstuk ging over het leven met zijn gevolgen en zijn tegenstellingen.

Beelden uit de dagelijkse werkelijkheid, naast de droomwereld van het onbewuste. De realiteit en de fictie van de 'normale mens' naast die van de 'verstandelijke andere mens'. Dagelijkse handelingen uitvergroot tot rituelen. Rituelen op het ritme van ons hart met als gevolg: DE GEVOLGEN.

 

Creatie 2005-2006 De cirkel (theater)

DE GEVOLGEN kreeg in 2001 de eerste prijs van de vakjury bij "Kroon op het Werk".

Een eindpunt? Of de aanzet voor een nieuwe start?

Waar hij tot nu toe binnen een school gewerkt had, wenste hij nu een paar stappen verder te zetten.

Een school geeft sowieso de beperking van het werken met leerlingen. Leerlingen die na verloop van tijd verdwijnen.

Het moment was aangebroken om ook die grens te overschrijden. Hij ging in de wijde regio op zoek naar mensen met interesse voor theater en bood hen de mogelijkheid om binnen een professioneel kader een voorstelling te maken.

Het was de bedoeling om vanaf september, in CC De Werf, te starten met een aantal workshops rond percussie en dans. Een zoektocht om de bewegingstaal van twee verschillende (?) werelden te laten samensmelten. Integratie in twee richtingen.

Met Geert Van Impe (percussie) en Caroline D'Haese (choreografie) wilde hij tegen eind 2005 "CIRKEL" creëren.

 

Jo overleed echter op zaterdag 12 maart 2005 tijdens de audities van het project "Cirkel". Ter nagedachtenis willen wij nu zijn werk verderzetten...